Wij kunnen ons voorstellen dat u graag wilt weten wat voor soorten intelligentietests u kunt verwachten, als u gaat deelnemen aan een assessment. Via de links in de onderstaande afbeeldingen kunt u verschillende tests oefenen, zodat u voorbereid bent op wat komen gaat. Oefenen helpt en geeft u wellicht wat meer rust en zelfvertrouwen.

Let op: de oefentests zijn gericht op hbo- en academisch niveau, waardoor de opgaven complexer kunnen zijn dan u op de dag zelf kunt verwachten. 

1: Cijferreeksen

Cijferreeksen meten het numeriek analytisch inzicht. Deze testvorm kan ingezet worden bij selectieprocedures als onderdeel van een algemene intelligentiemeting. Cijferreeksen zijn in het bijzonder relevant bij functies waarbij op basis van numerieke gegevens tendensen vastgesteld of conclusies getrokken moeten worden.

Het is de bedoeling dat u als deelnemer het volgende cijfer aanwijst aan de hand van het patroon van een reeks cijfers.

2: Figuurreeksen

Figuurreeksen meten het abstract analytisch vermogen. De testvorm kan ingezet worden bij selectieprocedures, als onderdeel van een algemene intelligentiemeting. Figuurreeksen zijn met name relevant voor functies die conceptueel complex zijn, waarbij het essentieel is om hoofdzaken van bijzaken te scheiden en samenhang in onoverzichtelijke situaties te ontdekken.

Het is de bedoeling dat u als deelnemer het volgende figuur aanwijst aan de hand van het patroon van de reeks.

3: Verbale analogieën

Verbale analogieën meten het verbaal analytisch vermogen. De test kan ingezet worden bij selectieprocedures als onderdeel van een algemene intelligentiemeting. De test is vooral relevant bij functies waarvoor het verbale en/of schriftelijke redeneervermogen van belang zijn.

De opgaven bestaan uit woorden die een verband met elkaar hebben. Uit de lijst met woorden moeten twee woorden gekozen worden die met elkaar verband houden en de analogie compleet maken.