Eén artikel dat ik afgelopen jaar las, dat me zeer is bij gebleven is dat van Sandeep Jain. Een marketing professional uit India. Net als velen van ons schrijft hij af en toe een artikeltje op LinkedIn. Meestal een gemiddeld aantal likes, een paar comments en enkele shares. In juli 2016 schrijft hij het artikel dat mij zo is bij gebleven. Mij kwam het overigens pas een half jaar later onder ogen. Met dit artikel verzamelde Jain zo een 14.000 likes, bijna 800 comments en ruim 4.000 keer werd het gedeeld.

Zijn boodschap is even simpel als krachtig; je carrière wordt niet bepaald door wat je doet tijdens je werk, maar wat je daarna en daarnaast doet! Lees je een boek? Besteed je tijd aan je zakelijke netwerk? Leer je nieuwe skills door vrijwilligers- en verenigingswerk? Het is niet nieuw en uniek wat Jain schrijft.  Bekende auteurs als Anthony Robbins en Stephen Covey refereren ook aan het uurtje per dag dat je jezelf moet gunnen om jezelf te blijven verbeteren.

Zelf assessment, verbeteren en weer eens meten

Als we die boodschap vertalen naar loopbaanfitheid, dan heb je één uur per dag nodig om fit en courant te blijven. Start met een (zelf) assessment hoe het er voor staat. Daarna bewust elke dag een uur de tijd voor jezelf. Om te werken aan een van de volgende vier aspecten:

Fysiek fit

Als we denken aan fitheid, dan denken we natuurlijk allereerst aan onze lichamelijke fitheid. Voorbeelden van activiteiten die je kan ondernemen zijn bewust stil staan je voeding en uiteraard lekker sporten/bewegen.

Mentaal fit

Dit gaat over rust, balans, positief denken en je goed voelen. Mentale fitheid train je door te ontspannen en door beter (meer bewust) om te gaan met de zaken die je zorgen baren. Daarnaast kun je je hersenen trainen, Denk bijvoorbeeld aan je geheugen en je concentratievermogen. Overigens; een keer een uurtje eerder naar bed is ook een heel slim besteed uurtje!

Sociaal fit

Is je LinkedIn profiel nog up to date? Hoe is het verder met je (zakelijke) netwerk? Waar zitten je studiegenoten en je ex-collega's waar je een goede tijd mee hebt gehad? Je investeert in jezelf en in elkaar door oude contacten weer eens op te halen.

Arbeidsmarkt fit

Neem met regelmaat de tijd om na te denken over je volgende stap. Welke aanvullende kennis en vaardigheden heb je daarbij nodig? Maak een plan om hier consequent aan te werken.

Gun jezelf een uurtje per dag om te werken aan je loopbaanfitheid. Bedenk daarbij dat je in een week slechts weinig bereikt, maar je onderschat wat je in een jaar kan!

Lees hier het artikel van Sandeep Jain